ADHD

En kommentar
 
God morgon.
Inatt sov jag sådär.. då mannen är sjuk och snarkar högt då haha fick gå upp sova hos Benjamin.
Väcktes klockan 09.00 av mathem som kom med vår beställning. Nu har vi nyss ätit frukost och jag täkte skriva lite här först innan dagen rullar igång.
 
 
 
Vår yngsta son på 6 år fick nyligen diagnosen ADHD som en del av er redan vet.
När det gäller ADHD kan vi nu vända oss till ADHD center för information, allmänt om ADHD hade det varit en diagnos om exempevis autism hade man fått mer personlig hjälp. 
 
Alla ADHD diagnoser likväl andra diagnoser är så individuella med en del likheter som då gör att det kan klassas som ADHD. 
 
Vår sons ADHD visar sig främst i skolmiljön men även när det varit en lång händelserik dag, då kan det visa sig framot eftermiddagen/kvällen. Det finns drag av aspberger men inte tillräckligt just nu för en diagnos och man vet inte heller om ADHDn kan påverka viss svårighet i det sociala samspelet. 
 
Om man jämför Olivers ADHD med andra barn i hans ålder utan ADHD i en lek och leken tar vänding eller något oväntat sker så tänker Oliver oftast i en eller två vägar medan andra barn kanske tänker 2-3 vägar och det blir då lättare för de andra barnen att hantera och följa med i svängarna... och är Olivers koncentration väldigt utarbetat just nu och väldigt ansträngd blir det ännu tuffare för honom att föreställa sig annat och accpetera det, då blir det lite kaos i hjärnan. 
 
Kring skolarbetet så vill denna lilla killen lära sig, är nyfiken och kan faktiskt väldigt mycket så blir det för understimulerande så blir det spralligt i kroppen och blir det för avancerat så blir det för mycket press och ger lätt upp om ingen är vid hans sida och peppar honom. Alltså vi ska hitta en BALANS. Lättare sagt än gjort, de är 27 barn i klassen därav flera med andra specialbehov bland annat två med diagnos autism. Men nu tänker jag hylla hans lärare Eva då hon verkligen kämpar för dessa barn och försöker hitta olika vägar och anpassningar. 
 
Men oron ligger kvar... hur blir det sen, i ettan tvåa trean och uppåt. 
 
Det som är viktigt för alla att veta och tänka på är att ett barn gör inget elakt med flit eller kanske ska man säha istället utan en bakgrund!! 
 
- Alltså Oliver exmepelvis blir det nu då han är vår son och ligger oss närmst blir konstigt om jag ska tala om andra barn. Han kan säga fula ord... det började med "Dummis" men har nu på någon vänter utvecklat ord som  "ska döda dig", "Idiot", "hatar dig". Ja som ni ser hemska ord och mitt mamma hjärta blir förkrossat. MEN dessa ord kommer inte bara sådär utan de kommer när han "tappar sig", han tänker inte, han gör/säger!
 
Man kan säga att Oliver är en käslobomb. Både på gott och ont. Han är så bra på att visa och uttrycka känslor, både kärlek och arga-känslan som vi kallar det med honom. Han har lätt för att säga "förlåt", "jag älskar dig". 
Han har alltid ånger efter hans beteende när det gått överstyr, för han vet att det är fel men bara blir! 
 
När han är i sitt fulla tillstånd är det så onödigt att säga till honom  ex. "Oliver, ta inte sönder den nu" för han är inte killen som tar sönder saker! Men det kan hända att det går sönder när han slänger iväg saker råkar slå till någon när hans hjärna/kropp inte orkar ta fler intryck! Men det är inte Oliver som tar sönder saker med flit eller är elak! 
 
Han vet om sina svårigheter och är 6 år gammal och han får rättelser och vara med om dessa utbrott var varannan dag och att då får höra ytterligare en sådan här sak när han är i sitt fulla bruk känns inte ok! Tänk på det! 
 
Vi i familjen värnar om våra saker såklart men har samtidigt inställningen till barnens leksaker att de är ju där för att lekas med och användas och de slits och går sönder men så länge man ej vandaliserar eller förstör/kastar iväg de med flit liksom för att förstöra det är inte ok, men där är alla med olika och uppfostrar olika. 
 
J sa till Oliver en kväll  "jag önskar att jag istället haft din arga känsla så slipper du, ha de så jobbigt ibland"
När jag kom hem och Oliver låg i sängen för att sova blev han plötligt väldigt ledsen. Jag frågade var är det? Oliver sa då: "Pappa sa.... att han vill istället ha min arga känsla så jag slipper.... och det var så fint sagt av pappa" säger oliver och blev så ledsen och rörd. 
 
På Bup kring utrednings resultaten låg Oliver på medel eller strax över på nästintill alla tester exepemlvis logskt tänkande osv... så han är smart, han reflekterar, diskuterar och delar gärna med sin och vill veta mycket vilket vi kan dra fördel av i denna diagnos ADHD för han kämpar och han VILL, han ger inte upp. 
 
Vår uppgift nu är att bryta hans mönster för de är tydligen ganksa vanligt för barn med ADHD att falla in i ett mönster och det är svårt för dem att bryta de, lite som jag ovan kallade för "Vägar". Jaha, hur ska vi nu bryta detta mönster att han säger fula ord och slåss vid impulser som ett första sätt för honom att reagera. 
 
- Lättare sagt än gjort vill jag lova. Dessutom att sjäv hålla sina känslor och tålamod o schack! 
Detta handlar verkligen om teamwork för att ta detta själv det blir tillslut för mycket och brister även för mig som anser att jag har bra, långt tålamod. 
 
Men nu under jullovet har vi sagt att han får guldstjärnor för varje dag då han inte säger ett fult ord eller slåss, då vi vill att han ska försöka börja tänka och bryta detta mönster innan han agerar. på tre dagar har han fått 2 stjärnor. Vet inte om detta är ett sätt... men värt att testa. I förrgår skulle han säga något dumt till benjamin men bromsa sig själv och sa inte det! Då berömde vi honom såklart. Men de handlar med om att inte sätta för hård press då låser det sig med för honom. Att fånga honom innan det brister helt för honom är ett annat sätt att undvika de störta utbrotten. 
 
Kanske några av er som har tips / erfarenheter kring detta ? 
 
Jag arbetar ju även i förskoleklassen med 6 åringar och innan dess i förskolan och man träffar på en del och alla är olika men de är med en annan sak när det handlar om sitt egna barn än i jobbet där man kliver in i sin proffisionella roll. 
 
 
Tack för ni tog er tid och läste detta långa inägg och hoppas ni blev lite klokare  eller kanske mer förstående. 
 
PUSS PÅ ER!  
Ha en bra dag, nu ska jag och killarna träna lite hemma. 
 
 
 
1 Joanna- Livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2:

skriven

Det är så knäpp att man inte kan få samma hjälp för alla NPF-diagnoser